Siločiary jedného života - Viliam Gruska

Siločiary jedného života - Viliam Gruska

Na Rádiu Pyramída si pripomenieme scénografa, režiséra a etnografa Viliama Jána Grusku, ktorý zomrel 23. septembra v Bratislave, deň pred 83. narodeninami. V 50. rokoch pôsobil ako tanečník, sólista a choreograf v Lúčnici. Ako autor a scénograf vytvoril množstvo scénických programov na rôznych folklórnych festivaloch.

Ako architekt spolupracoval na filmoch Kráľ Drozdia brada, Perinbaba, Mahuliena zlatá panna, Sokoliar Tomáš, Kára plná bolesti, Neďaleko do neba, Chodník cez Dunaj, Cinka panna. Režíroval dokumentárne filmy Rodostrom slovenčiny a Rodiská a doliny. Bol autorom mnohých výstav, televíznych a rozhlasových programov, ale aj viacerých publikácií, napríklad o Milanovi Rúfusovi či Milanovi Urbanovi. Prednášal na Katedre scénografie Divadelnej fakulty VŠMU.

V roku 2007 získal štátnu cenu Pribinov kríž III. triedy za významné zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti ľudovej kultúry a umenia a v roku 2018 Slnko v sieti za výnimočný prínos pre slovenskú kinematografiu. V roku 2013 vytvoril Martin Šulík jeho filmový portrét Pútnik slovenským časom.

Keď mal Viliam Gruska 60 rokov, v banskobystrickom rozhlasovom štúdiu s ním Juraj Dubovec pripravil cyklus rozhovorov vo forme spomienkového rozprávania Siločiary jedného života (1996).

                                            ---------

V bloku, ktorý sa venuje ľudovej a populárnej hudbe, si môžete ďalej vypočuť dve relácie z cyklu Kronika populárnej hudby, ktorý na prelome tisícročí pripravovala Gabriela Hermélyová. V roku 2000 si do štúdia pozvala Zoru Kolínsku a o rok neskôr Evu Biháryovú.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Michal Svítok, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame