Pod pyramídou s Karlom Gottom (1991)

Pod pyramídou s Karlom Gottom (1991)

Fenomén je človek, ktorý je taký, ako sa javí, a nie taký, aký naozaj je."

Tieto slová povedal fenomenálny spevák a rozhodne najslávnejší spevák v dejinách Československa, známy po celom svete, Karel Gott. Už meno mal také, že v prvých rokoch jeho medzinárodnej kariéry od neho v západnom Nemecku žiadali, aby si ho zmenil. Priezvisko Gott na nich totiž pôsobilo ako pseudonym, ktorý si spevák vybral z namyslenosti. Ale v jeho prípade k božskému menu patril aj božský hlas a spevácky talent.

V posledných dňoch sa meno Karel Gott skloňuje vo všetkých pádoch v Čechách, na Slovensku i vo svete a bolo by neužitočné hromadiť ďalšie slová. Ako spomienku na speváka, ktorý navždy odišiel, uvádzame skrátenú verziu relácie Milana Markoviča Pod pyramídou, ktorá mala premiéru 22. decembra 1991.

Karel Gott bol na návšteve v Slovenskom rozhlase a okrem neho a autora sa na nahrávaní zúčastnili aj Július Satinský, Peter Breiner a predovšetkým sopranistka Jana Valášková, ktorá si s ním aj zaspievala. Tento zostrih sme koncipovali ako posedenie s Karlom Gottom a sústredili sme sa na jeho výpovede.

                                              ---------

V bloku, ktorý sa venuje ľudovej a populárnej hudbe, si môžete tiež vypočuť reláciu z cyklu Klenotnica ľudovej hudby (2014), ktorú redaktor Milan Rendoš venoval zvykom pri mŕtvom v Zemplínskej Teplici a zvykom na Všechsvätých a Dušičky v Margecanoch. A celkom na záver sa v Margecanoch vyberieme aj na tanečnú zábavu.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Pavel Neubauer, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame