Momonka - rozhlasová kompozícia Vladimíra Ruska o Édith Piaf

Momonka - rozhlasová kompozícia Vladimíra Ruska o Édith Piaf

Začiatkom decembra nás navždy opustil režisér, pedagóg a dramatik Vladimír Rusko. Narodil sa 14. júna 1935 v Skalici. Vyštudoval slovenský jazyk a hudobnú výchovu na Vysokej škole pedagogickej a dramaturgiu na VŠMU v Bratislave. Od roku 1960 bol režisérom v bratislavskom rozhlase, kde sa zúčastnil na tvorbe viac ako 800 rozhlasových hier, dramatizácií a relácií.

Sám je autorom viacerých rozhlasových hier a dramatizácií. Bol organizátorom a porotcom rôznych umeleckých súťaží a podujatí venovaných umeleckému prednesu a profesionálnej javiskovej reči. Umeleckému prednesu, histórii rozhlasu a teórii rozhlasovej a televíznej tvorby sa venoval aj vo svojich teoretických prácach. Získal množstvo ocenení: Zaslúžilý umelec (1985), Cena Združenia rozhlasových tvorcov (2003), Cena Karla Čapka (2007). Viackrát mu boli udelené ceny Literárneho fondu a Ministerstva kultúry.

Do širokého diapazónu záujmov tejto výnimočnej rozhlasovej osobnosti patril aj šansón. Momonka je rozhlasová monodramatická kompozícia (pre herečku, ľudské hlasy, spev, klavír a hudbu), ktorú Vladimír Rusko venoval svetoznámej francúzskej šansoniérke Édith Piaf. Do hlavnej úlohy obsadil Beatu Dreisigovú, ktorá v súčasnosti žije vo Francúzsku a v triu Beatree interpretuje aj vlastné spracovania slovenských ľudových piesní. Ďalej účinkujú Darina Vašíčková, Peter Sklár, Jozef Šimonovič, Pavol Šrámek a klavirista Roman Žiaran. Na výrobe v rámci Redakcie populárnej hudby spolupracovali zvukoví majstri Zdeno Halamík a Dušan Buchel a redaktor Pavel Dovala.

                                               ---------

V bloku, ktorý sa venuje ľudovej a populárnej hudbe, si môžete ďalej vypočuť hudobno-poetické pásmo Ako nás poznačila ľudová pieseň (1970). Speváčka Darina Laščiaková a režisér Vladimír Rusko sa zamýšľali nad hodnotami ľudovej piesne v našom živote. Vladímira Ruska si tiež pripomenieme v cykle Rodinka rozhlasových  a v krátkom príspevku na nebohého režiséra zaspomína redaktor Martin Jurčo.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: wikipedia]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame