Sobotná pohoda pri ľudovej piesni - s Helenou Petrákovou (1993)

Sobotná pohoda pri ľudovej piesni - s Helenou Petrákovou (1993)

Koncom februára uplynul rok od smrti známej speváčky ľudových piesní Heleny Petrákovej. Narodila sa 26. septembra 1933 v Bošáci ako Helena Jurechová, v Slovenskom ľudovom umeleckom kolektíve pôsobila od 18. novembra 1952 do 30. septembra 1978. Vydala sa za svojho kolegu, trúbkára Bohumila Petráka, člena a sólistu orchestra SĽUK-u.

Helena Petráková bola členkou a poprednou sólistkou speváckeho zboru SĽUK-u a umenie tejto vynikajúcej sopranistky obdivovali rovnako návštevníci vystúpení SĽUK-u, ako aj rozhlasoví poslucháči a majitelia gramofónových platní s jej nahrávkami. Speváčka zomrela 24. februára 2019. Reláciu Sobotná pohoda pri ľudovej piesni venoval Štefan Ladižinský speváčke Helene Petrákovej pri príležitosti jej šesťdesiatky v roku 1993.

                                                 ---------

V bloku, ktorý sa venuje ľudovej a populárnej hudbe, si môžete ďalej vypočuť reláciu Mariána Minárika Les Compagnons de la chanson (1999) z cyklu Zadané pre šansón. A rozhovor so spevákom, skladateľom a textárom Jánom Gregušom pod názvom Zvoňte, zvony (2002) viedol redaktor Ali Brezovský.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: archív SĽUK]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame