Život s trúbkou - Juraj Lehotský

Život s trúbkou - Juraj Lehotský

Trubkár Juraj Lehotský sa narodil 18. januára 1940 v Prahe, ale vyrastal v Bratislave. Jeho matkou bola baletná umelkyňa Ela Fuchsová-Lehotská, bratom spevák Ján Lehotský. Hru na trúbke vyštudoval Juraj Lehotský na bratislavskom konzervatóriu v rokoch 1956-1961. Najprv vystupoval v rôznych amatérskych jazzových skupinách, v rokoch 1963 až 1970 bol členom orchestra Juraja Velčovského.

Od roku 1970 pôsobil ako sólista v Tanečnom orchestri Československého rozhlasu v Bratislave. Pôsobil aj ako sideman na nahrávkach rôznych interpretov a hosťoval vo viacerých orchestroch, medzi nimi bol VV Systém a Orchester Gustáva Broma. V rokoch 1986 až 1996 bol členom skupín Matúš Jakabčic Tentet, Peter Lipa Band, Nový Tradicionál, T+R Band a Traditional Club Bratislava.

Jeho sólová hra je zaznamenaná na albumoch Strieborná trúbka, Kúsok Slnka a Balíček tónov. V roku 2010 spoluúčinkoval na albume Sám svojho mladšieho brata Jána Lehotského. Osemdesiate výročie narodenia Juraja Lehotského si pripomíname dodatočne reláciou Život s trúbkou (1995), v ktorej sa s vtedy jubilujúcim muzikantom rozpráva redaktor Ali Brezovský.

                                                  ---------

V bloku, ktorý sa venuje ľudovej a populárnej hudbe, si môžete tiež vypočuť hudobno-slovnú reláciu Stretnutie s krásou (2000) pri príležitosti životného jubilea Miroslava Dudíka. Jedna z najpopulárnejších osobností folklórneho diania na Slovensku oslávi 4. apríla 70 rokov.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: RTVS]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame