Klenotnica ľudovej hudby - Z liptovskej obce Dúbrava (1991)

Klenotnica ľudovej hudby - Z liptovskej obce Dúbrava (1991)

Obec Dúbrava leží neďaleko Liptovského Mikuláša, jej chotár sa rozkladá pod Chabencom na severných svahoch Nízkych Tatier. Od polovice 18. storočia tu boli bane. Železná ruda sa ťažila do roku 1908, antimón až do roku 1992. Tunajší ranogotický kostol prešiel renesančnou a neskôr barokovou úpravou.

Výskum ľudovej kultúry Liptova, ktorý začal v roku 1978, vyústil do uvedenia programu na Folklórnych slávnostiach pod Poľanou v Detve a do vydania súboru gramofónových platní Liptov - Panoráma ľudovej piesňovej a hudobnej kultúry. V Dúbrave sa venovali zberu piesní a zvykov manželia Milan a Ružena Slačkovci. Koncom roka 1978 tu už vznikla folklórna skupina Chabenec, ktorá odvtedy rozvíja bohatú činnosť a v roku 2008 vydala samostatný album.

Keď v roku 1991 pripravoval Ondrej Demo Klenotnicu ľudovej hudby - Z liptovskej obce Dúbrava, jeho hlavným informátorom bol pastier Ondrej Grieš (1924-2000). Znalec starých ľudových zvykov, ochotnícky divadelník a významný člen folklórnej skupiny Chabenec hral na heligónke, klávesovej i ústnej harmonike, na fujare, koncovke, na liste z orgovánu a na rôznych signálnych nástrojoch. Vyrábal fujary, píšťalky, koncovky, važecké rohy, pastierske kapsy a biče, doplnky ľudového odevu a plechové zvonce.

                                               ---------

V bloku, ktorý sa venuje ľudovej a populárnej hudbe, si môžete tiež vypočuť zostrih troch častí cyklu Pesničky z pamätníka z roku 1998, keď sme uviedli kompletnú produkciu slovenskej tanečnej piesne na gramofónových platniach z rokov 1950 a 1951. Slovom sprevádzali autor Pavol Zelenay a redaktor Ali Brezovský.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: www.obecdubrava.sk]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame