Túto hudbu mám rád - Juraj Berczeller

Túto hudbu mám rád - Juraj Berczeller

Dirigent, skladateľ a aranžér Juraj Berczeller bol zakladateľskou osobnosťou modernej slovenskej populárnej hudby. Narodil sa 4. februára 1914 v Šahách. Študoval medicínu na Karlovej univerzite v Prahe. Bol častým hosťom Osvobozeného divadla. Od detstva hral na klavíri a v Prahe študoval súkromne u klaviristu Ervína Schullhoffa z orchestra Jaroslava Ježka.

Svoje skúsenosti využíval ako kaviarenský klavirista v Šahách a neskôr aj v Budapešti a Viedni, kde sa aj oženil. V roku 1956 zostavil Big band pre potreby bratislavského Parku kultúry a oddychu, ale o rok neskôr dostal angažmán v Tatra kabarete, kde hral v triu s Pavlom Polanským a Františkom Havlíčkom. Neskôr tu založil dnes už legendárny Orchester Tatra revue či Orchester Juraja Berczellera.

Sprevádzal mnohých významných spevákov - Rudolfa Cortésa, Vieru Rackovú, Hanu Hegerovú, Zuzku Lonskú, Zdenka Kratochvíla, Jozefa Krištofa, Zdenka Sychru, Marcelu Laiferovú, Tatianu Hubinskú, Dušana Grúňa. Ako hosť sa zúčastnil aj na nahrávaní albumu Zvoňte, zvonky. V roku 1968 emigroval so ženou a synom do Austrálie. Zomrel v Sydney 20. októbra 2008. Reláciu Túto hudbu mám rád s Jurajom Berczellerom pripravil Vlado Franc v roku 2005.

                                                ---------

V bloku populárnej a folklórnej hudby na Rádiu Pyramída si ďalej môžete vypočuť tri diely z cyklu Pieseň v srdci zrodená z rokov 1974 a 1975, ktoré redaktor Vojtech Tátoš venoval trom chýrnym primášom - Vincentovi Rybárovi z Terchovej, Jánovi Dušanovi-Berkymu zo Zvolenskej Slatiny a Ondrejovi Molotovi z Detvy.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Anton Šmotlák, Hudobné centrum]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame