Začínali v rozhlase - Umelecký profil speváka Ivana Krajíčka

Začínali v rozhlase - Umelecký profil speváka Ivana Krajíčka

V máji si pripomíname 80. výročie narodenia Ivana Krajíčka. Populárny herec, spevák a moderátor sa narodil 24. mája v Žiline a zomrel 5. júna 1997 v Bratislave. Ako päťročný sa učil hrať na husliach, neskôr sa venoval hodu diskom, cyklistike, hokeju a ďalším športom. Ako absolvent VŠMU v Bratislave začal v roku 1964 hrať v činohernom súbore Novej Scény, neskôr sa stal sólistom jej operetného súboru. Venoval sa herectvu, spievaniu, moderovaniu, účinkoval v kabarete a pracoval aj ako divadelný a televízny režisér.

Na vojenčine sa zoznámil s Oldom Hlaváčkom, s ktorým neskôr vytvorili dvojicu komikov. Ich najznámejším programom bol Hostinec pod gaštanom, kde predstavovali dvoch gazdov. Krajíček často vystupoval aj so Zorou Kolínskou, s ktorou naspieval niekoľko duet. Z programov, ktoré moderoval, spomenieme Vtipnejší vyhráva, Diskotéka pre starších a pokročilých a Repete, kde často aj sám spieval.

Ivan Krajíček bol ako moderátor väčšinou na tej strane mikrofónu, z ktorej sa kladú otázky. Sme preto radi, že sme našli aj jednu reláciu, v ktorej mu dával otázky Ali Brezovský a Ivan Krajíček na ne odpovedal. Relácia Umelecký profil speváka Ivana Krajíčka z cyklu Začínali v rozhlase mala premiéru 15. septembra 1996.

                                              ---------

V bloku populárnej a folklórnej hudby na Rádiu Pyramída si môžete tiež vypočuť reláciu Klenotnicu ľudovej hudby - Ľudoví umelci z okolia Nitry (1992). Na výrobe sa zúčastnili režisér Milan Semík a zvukový majster František Bombík. Slovom sprevádzal autor Samo Smetana.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame