Život s peknou hudbou - Pavol Polanský

Život s peknou hudbou - Pavol Polanský

Pavol Polanský patril k významným osobnostiam slovenskej populárnej hudby a džezu. V júni si pripomíname 95. nedožité narodeniny tohto hudobníka a zakladateľa viacerých orchestrov. V 60. rokoch aktívne hrával ako bubeník s Ladislavom Gerhardtom, Braňom Hroncom alebo Jurajom Berczellerom.

Po vpáde vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968 emigroval do Rakúska. Usadil sa vo Viedni, kde 21 rokov moderoval reláciu Musik zum Träumen na rozhlasovej stanici Ö3. Mladšia generácia poslucháčov si pamätá na jeho reláciu Pekná hudba, ktorú pripravoval po novembri 1989 na Rádiu Twist. V roku 2003 získal ocenenie Krištáľové krídlo za celoživotné dielo. Zomrel v roku 2010 vo Viedni vo veku 84 rokov.

Viac sa o tejto výnimočnej osobnosti dozvieme z hudobno-slovnej relácie Pavla Zelenaya Život s peknou hudbou, ktorá vznikla v roku 2000, keď mal Pavol Polanský 75 rokov. Slovom sprevádza redaktor Ali Brezovský. A na tému nadviažeme aj v Kronike populárnej hudby (1997), v ktorej Gabriela Hermélyová priblíži pôsobenie Pavla Polanského v rokoch 1953-1957, keď bol dirigentom rozhlasového sláčikového orchestra.

                                          ---------

V bloku populárnej a folklórnej hudby na Rádiu Pyramída si môžete tiež vypočuť reláciu Adriany Domanskej-Eliášovej Nad Myjavou letia piesne, venovanú 21. ročníku Západoslovenských folklórnych slávností na Myjave v roku 1980. Na výrobe spolupracovali zvukoví majstri František Bombík a Zdenko Halamík.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: hc.sk]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame