Túto hudbu mám rád - Viliam Meško

Túto hudbu mám rád - Viliam Meško

Známy folklorista a rezbár z Terchovej Viliam Meško oslávil okrúhle životné jubileum - 80 rokov. Spevu, tancu a hre na rôznych nástrojoch (husle, heligónka, akordeón, píšťalka, fujara, drumbľa) sa venuje už od detstva. V Bratislave, kde od mladosti žil, založil vlastnú terchovskú muziku. Pôsobil ako tanečník v SĽUK-u, člen zboru Opery SND či asistent réžie a herec vo filmovej tvorbe.

Prelom vo vzťahu k rezbárskej a sochárskej tvorbe u neho nastal v druhej polovici 50. rokov, keď si Alexander Trizuljak vybral jeho staršieho brata Fera spomedzi tanečníkov SĽUK-u ako model na sochu Víťazného vojaka na bratislavskom Slavíne. Vilo chodil s bratom na každé pózovanie a sochár mu dovolil, aby ho sledoval pri práci. Majster Trizuljak ho zoznámil aj s odborníkom na tvorbu z dreva Václavom Kautmanom.

Zúčastnil na sympóziách monumentálnej tvorby Kresané do dreva vo Východnej. Ďalšie drevené sochy vytvoril v Paríži, Aténach, Terchovej i na Floride. Svoje rezbárske umenie vystavoval v Anglicku, Rusku, Tunisku, Kanade, i na ostrove Palau v Mikronézii. Okrem terchovských motívov sa venuje aj sakrálnej tvorbe. V roku 2005 mu obec Terchová udelila čestné občianstvo. V roku 2017 si ho Vlado Franc pozval do relácie Túto hudbu mám rád.

                                            ---------

V bloku populárnej a folklórnej hudby na Rádiu Pyramída si môžete tiež vypočuť reláciu Vitajte v štúdiu, Teodor Šebo-Martinský (1974). Rozhovor so skladateľom, ktorý umrel pred 40 rokmi, viedla Jela Lukešová, autorsky pripravil Zdeněk Cón.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Štefan Puškáš, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame