Bližšie k džezu - B. B. King

Bližšie k džezu - B. B. King

Stretnutie dvoch džezmenov - aj tak by sme mohli trochu žartom a trochu s nadsadením uviesť nasledujúcu reláciu. Stretnutie je to, samozrejme, iba symbolické, keďže tým máme na mysli vzťah autora k osobnosti, ktorej venuje svoju reláciu.

Autor Jozef Brisuda, redaktor Slovenského rozhlasu, absolvoval v roku 1971 hru na kontrabase na Štátnom konzervatóriu v Bratislave. Už vtedy hrával v rôznych kapelách, medzi nimi aj v orchestri Tatra Revue. Po absolvovaní vojenčiny vo Vojenskom umeleckom súbore pôsobil v rôznych bratislavských jazzových formáciách (Trio Gabriela Jonáša, kvarteto Ladislava Gerhardta, TOČR) a v Nemecku, Rakúsku a Holandsku v hudobných divadlách a muzikáloch. V rokoch 1981 až 1983 vyučoval na konzervatóriu v Bagdade a hral v miestnej filharmónii. Po návrate do Bratislavy pôsobil jednu sezónu v Slovenskej filharmónii. Hudobným redaktorom bratislavského rozhlasu je od roku 1986.

V roku 2017 venoval reláciu z cyklu Bližšie k džezu bluesovému kráľovi B. Kingovi, konkrétne albumu, ktorý vyšiel k jeho osemdesiatke. Na nahrávaní sa v roku 2005 zúčastnili Van Morrison, Billy Gibbons, Eric Clapton, Sheryl Crow, Daryl Hall, John Mayer, Mark Knopfler, Glenn Frey, Gloria Estefan, Roger Daltrey, Bobby Bland, Elton John.

                                            ---------

V bloku populárnej a folklórnej hudby na Rádiu Pyramída si môžete tiež vypočuť reláciu z cyklu Rodostrom od sociálneho antropológa Juraja Podobu s názvom O kultúre ako faktore kultivácie životného prostredia a adaptácie na prírodné podmienky (2000).

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: wikipedia]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame