Klenotnica ľudovej hudby - Piesne a hudba letných dní

Klenotnica ľudovej hudby - Piesne a hudba letných dní

Moderný človek dáva do protikladu romantický, zidealizovaný pohľad na prírodu, a realistický prístup k prírode, aký má ten, kto je na ňu odkázaný. Na jednej strane je obdiv spisovateľa, maliara, sochára, hudobného skladateľa či turistu z mesta, na druhej strane životný pocit roľníka, drevorubača, vlastne každého, kto žije v prírode a získava z nej obživu.

Ľudové piesne priamo, ale aj nepriamo, akoby v skrytosti, ale nemenej zreteľne ospevujú krásu hôr, lesov, lúk, potokov a riek, ale aj všetkého živého, čím je príroda obývaná. Autormi týchto piesní sú ľudia, čo poznali krutosť prírody, ale hľadali v nej paralely k svojmu vnútornému citovému životu, vedeli oceniť i jej krásu a pravdivosť, uvedomovali si, že po tvrdej práci im poskytne aj oddych a pokoj.

Jánske piesne, trávnice a iné lúčne piesne, pastierske piesne, teda rovnako piesne kraviarok ako ovčiarov, žatevné a dožinkové piesne - to všetko sú piesne, ktoré vyjadrujú obdiv k prírode a k práci na poli. Na tieto žánre sa sústredil Ondrej Demo v relácii Piesne a hudba letných dní, ktorá mala premiéru 21. júla 1991 v rámci cyklu Klenotnica ľudovej hudby.

                                              ---------

V bloku populárnej a folklórnej hudby na Rádiu Pyramída si môžete tiež vypočuť reláciu reláciu Vlada Franca Túto hudbu mám rád s herečkou a speváčkou Zuzanou Kronerovou. Premiéru vysielal Slovenský rozhlas 14. novembra 2004.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Erika Ďurčová, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame