Ej, zahoreli zore - Margita Skyvová-Dalmadyová (1981)

Ej, zahoreli zore - Margita Skyvová-Dalmadyová (1981)

Vo veku nedožitých 90 rokov nás v januári navždy opustila speváčka a sólistka SĽUK-u Margita Skyvová-Dalmadyová. Do širšieho povedomia sa dostala ako traktoristka Žofka v prvom slovenskom farebnom filme Rodná zem (1953). V čase jeho vzniku mala za sebou už trojročné pôsobenie v SĽUK-u. S týmto súborom navštívila 22 štátov a v roku 1958 pôsobila šesť mesiacov v Laterne magike na svetovej výstave v Bruseli.

Nie každý vie o speváčkiných štúdiách, o jej pôsobení v opere a na divadelnej fakulte VŠMU. O tomto všetkom hovoria Jela Lukešová a Ján Valentík, ale aj sama Margita Skyvová-Dalmadyová v medailóne Ej, zahoreli zore, ktorý k jej životnému jubileu v roku 1981 autorsky pripravil Ján Hrk. Tento medailón sa stal základom spomienky, ktorú vysielalo Rádio Regina 23. januára. Na žiadosť viacerých poslucháčov uvádzame pôvodnú podobu relácie z roku 1981.

Spomínanie doplníme výberom z piesní, ktoré nahrala Margita Skyvová-Dalmadyová s Orchestrom ľudových nástrojov Československého rozhlasu v Bratislave. V Troch piesňach zo stredného Slovenska a Piesňach zo Zemplína od Tibora Andrašovana účinkuje aj spevácka skupina Vajana. A v prvej z dvoch piesní z cyklu Dolná zem spieva od Bartolomeja Urbanca s ňou spieva Gustáv Papp. OĽUN dirigujú Tibor Andrašovan a Bartolomej Urbanec.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Archív SFÚ]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame