OĽUN a jeho hostia - Svetozár Stračina: Musica Montana (1991)

OĽUN a jeho hostia - Svetozár Stračina: Musica Montana (1991)

Pred štvrťstoročím zomrel v Bratislave hudobný skladateľ a folklorista Svetozár Stračina. Hoci zomrel predčasne vo veku 55 rokov, zanechal za sebou rozsiahle dielo. Okrem Lúčnice a Orchestra ľudových nástrojov (OĽUN) spolupracoval aj so SĽUK-om, pre ktorý v rokoch 1967 až 1996 zložil 43 skladieb. Vytvoril scénickú hudbu pre asi 160 filmov a televíznych inscenácií (Pacho, hybský zbojník, Nevesta hôľ, Noční jazdci, Alžbetin dvor). V roku 1984 sa v štúdiu pri mixovaní hudby pre dokument Jagavá púť stretol s Enniom Morriconem. Získal Rad Ľudovíta Štúra I. triedy - In memoriam. V roku 2019 o ňom Pavol Barabáš nakrútil rovnomenný film s podnázvom Tradícia je dar ľudí ľuďom.

Svetozár Stračina patril k tým vzácnym ľuďom, ktorí o umení a kultúre najrôznejšieho druhu veľa premýšľajú a svoje myšlienky si aj zapisujú. V jednom rozhovore povedal:

Človek bez vzťahu k tradíciám nemá na čo nadväzovať. Bez poznania kultúrnych tradícií spoločenstva, z ktorého pochádza, je chudobný duchom. Môže sa stať svetoobčanom. Môže si osvojiť poznatky kultúrnych tradícií iných spoločností, iných spoločenstiev, môže s nimi splynúť, ale svoju tvár musí obetovať.

Tradícia je ako upečený chlieb. Čerstvý domáci chlieb. Cez koľko generácií sa používa tá istá technológia jeho prípravy. V každej krajine ti chlieb chutí inak. Nikdy sa chlebíka nepreješ. Vždy po ňom zatúžiš, vždy chceš do krajca s chuťou zahryznúť. A čo všetko ti môže pritom prísť na um? Celá genéza ľudstva.

Preto porovnávam kultúrne tradície s čerstvým chlebom. Hovorí sa, že chlieb je dar Boží. A tradícia je dar ľudí ľuďom."

Ako spomienku na Svetozára Stračinu uvádzame zostrih z koncertu Musica montana, ktorý sme vysielali v roku 1991 v rámci cyklu OĽUN a jeho hostia. Scenár napísal a slovom sprevádza Milan Leščák. Účinkujú Milan Križo, Jozef Peško, Igor Danihel, Ľudová hudba bratov Muchovcov z Terchovej, Ľudová hudba Lúčnica, Ľudová hudba Ďatelinka z Detvy a spevácke skupiny Vajana a Rodokmeň. Zostrih pripravili hudobný redaktor Ivan Dubecký a zvukový majster František Bombík.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: RTVS]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame