Kronika populárnej hudby - Juraj Berczeller (1998)

Kronika populárnej hudby - Juraj Berczeller (1998)

Pred šesťdesiatimi rokmi, 12. apríla 1961, letel prvý človek do vesmíru. Úspešnému letu Jurija Gagarina kliesnili cestu kozmické pokusy so zvieratami. Kým v USA používali opice, v kozmických koráboch Sovietskeho zväzu lietali takmer výlučne psy. Bolo ich mnoho, ale po Lajke sú najznámejšie sučky Belka a Strelka, ktoré počas 25 hodín na Sputniku 5 sedemnásťkrát obleteli Zem a potom úspešne pristáli.

Udalosti, ktoré sledoval celý svet, našli odozvu aj v populárnej hudbe. Dve pesničky venované Belke a Strelke a vesmírnemu letu Juraja Gagarina mal vo svojom repertoári aj Tanečný orchester Juraja Berczellera, ktorému venovala Gabriela Hermélyová jednu z relácií cyklu Kronika populárnej hudby (1998).

Dirigent, skladateľ a aranžér Juraj Berczeller bol zakladateľskou osobnosťou modernej slovenskej populárnej hudby. V Prahe študoval súkromne u klaviristu Ervína Schullhoffa z orchestra Jaroslava Ježka. V roku 1956 zostavil Big band pre potreby bratislavského Parku kultúry a oddychu, o rok neskôr dostal angažmán v Tatra kabarete. Neskôr tu založil dnes už legendárny Orchester Tatra revue či Orchester Juraja Berczellera.

Sprevádzal mnohých významných spevákov: Rudolfa Cortésa, Hanu Hegerovú, Zuzku Lonskú, Zdenka Kratochvíla, Jozefa Krištofa, Zdenka Sychru, Marcelu Laiferovú, Tatianu Hubinskú, Dušana Grúňa. Ako hosť sa zúčastnil aj na nahrávaní albumu Zvoňte, zvonky. V roku 1968 emigroval so ženou a synom do Austrálie. Zomrel v Sydney 20. októbra 2008.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Anton Šmotlák, Archív Hudobného centra]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame