Od včera večera - František Zvarík o ľudovej piesni

Od včera večera - František Zvarík o ľudovej piesni

Pred sto rokmi, 17. júla 1921, sa vo Vrútkach narodil spevák a herec František Zvarík. Múzy boli k nemu štedré. Svoj mnohostranný talent uplatnil v činohre i opere. Samostatnú kapitolu jeho speváckej kariéry predstavuje ľudová pieseň. Venoval sa tiež maliarstvu a karikatúre.

Jeho prvé folklórne nahrávky vznikli v rokoch 1950-52 so sprievodom ľudovej hudby Ladislava Čikóša a orchestra Cimbal, ktorý dirigoval Július Móži. Z novšieho obdobia sú dve platne s ľudovou hudbou Jána Berkyho-Mrenicu. Filmoví diváci si zasa spomenú na menšiu, ale výraznú postavu, ktorú zahral a zaspieval vo filme Rodná zem (1953).

Medzi osobnosti, ktoré mali výrazný vplyv na prehlbovanie Zvaríkovho vzťahu k folklóru, patrí jeho priateľ Paľo Bielik. Prvý raz ho videl na vrútockej stanici ako šestnásťročný mládenec. Bolo to preňho stretnutie so slávnym Jánošíkom. Ako sám hovorí, neskôr ho očaril Bielikov spevník Slovenské zbojnícke piesne s Bielikovou úvodnou esejou a veršami.

Operný spevák Janko Blaho o svojom kolegovi napísal:

Spĺňal najnáročnejšie kritériá operného speváka aj herca. Jeho Štelina v Suchoňovej opere Krútňava je doteraz nezabudnuteľný. Spev ho neopustil ani po návrate do činohry. V opere vystupuje ako hosť, ale predovšetkým mu učarovala ľudová pieseň. Ľudová pieseň ožíva predovšetkým v podaní takých spevákov, ktorí do nej prinášajú vlastné muzikálne a emocionálne cítenie."

O svojom vzťahu k ľudovej piesni hovoril František Zvarík v roku 1991 v relácii Od včera večera, ktorú pripravila redaktorka Darina Laščiaková.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: opus.sk]

 

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame