Vitajte v štúdiu - sochár Ján Kulich o ľudovej hudbe (1971)

Vitajte v štúdiu - sochár Ján Kulich o ľudovej hudbe (1971)

Cyklus hudobno-slovných relácií Vitajte v štúdiu vysielal rozhlas v 70. rokoch. V našom vysielaní sme už uviedli časti venované Františkovi Krištofovi Veselému, Teodorovi Šebovi-Martinskému, Jarkovi Elenovi, Karolovi Elbertovi, Vieroslavovi Matušíkovi, Hane Hegerovej a Gizele Veclovej, teda predstaviteľom populárnej hudby. Výnimkou bola speváčka ľudových piesní Darina Laščiaková.

Viacero rozhovorov je s výtvarníkmi, ktorí majú blízky vzťah k ľudovej hudbe, k životu dedinského ľudu. Sochár Ján Kulich bol za mladi pastierom pod Poľanou, ktorého záľubou bolo vyrezávanie z dreva. A tak sa napokon dostal na sochárske štúdiá do Prahy.

V 70. a 80. rokoch sa presadil ako autor monumentálnych sôch prevažne realistického výtvarného prejavu. Iný bol Ján Kulich v očiach folkloristov a ľudí z dedín, predovšetkým z Podpoľania. Bol jedným z nich, vyštudoval a preslávil sa, robil dobré meno Podpoľaniu a dedinskému ľudu, ku ktorému sa hrdo hlásil. Sotva by sme u nás našli iného sochára, ktorý by bol stvárnil portréty toľkých ľudových muzikantov a postavičiek z ľudu na rôznych medailách, plaketách a sochách.

Bol nadšeným zberateľom nahrávok ľudovej hudby. Časť Kulichovho fonoarchívu bola zaradená do fondu Centra pre tradičnú ľudovú kultúru. Reláciu Vitajte v štúdiu, majster Kulich (1971) autorsky pripravil Tibor Grünner, slovom sprevádzala Eva Brogyányiová a ako hosť sa na nahrávaní zúčastnil aj Martin Ťapák.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Magda Borodáčová, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame