Túto hudbu mám rád - Peter Guldan

Túto hudbu mám rád - Peter Guldan

Pred 75 rokmi, 14. augusta 1946, sa v Bratislave narodil textár, scenárista, herec a moderátor Peter Guldan. Jeho otec bol zvukovým majstrom v rozhlase a často ho brával so sebou do zamestnania. Dal ho do komparzu, potom do Detskej rozhlasovej dramatickej družiny (DRDD). Z jeho neskoršieho pôsobenia v rozhlase si poslucháči môžu pamätať Petra Guldana ako moderátora pravidelnej relácie Variácie.

Ako jedenásťročný si prvýkrát zahral vo filme Paľa Bielika Štyridsaťštyri, neskôr vo vojnovej dráme Vrchárska balada a v desiatke ďalších filmov a seriálov. Presadil sa tiež ako piesňový textár, spolupracoval najmä s Vladom Valovičom. Bol spoluobjaviteľom a textárom Darinky Rolincovej. Napísal scenár k legendárnemu seriálu Bambuľkine dobrodružstvá. Úlohu deda Jozefa písal pre Jozefa Kronera, ale režisér napokon obsadil Júliusa Pántika.

Pri príležitosti životného jubilea Petra Guldana zaraďujeme do vysielania reláciu Vlada Franca Túto hudbu mám rád (2009), v ktorej si zaspomínal na svoje obľúbené pesničky a prezradil, ako písal texty pre rôznych interpretov.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: RTVS]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame