Klenotnica ľudovej hudby - Milan Križo

Klenotnica ľudovej hudby - Milan Križo

Spevák podpolianskych piesní a vedúci súboru Poľana Milan Križo, ktorý zomrel 13. augusta tohto roku vo veku 93 rokov, bol legendou slovenského folklóru. Narodil sa v Hrochoti a od detstva ho fascinovala ľudová kultúra. Chcel študovať národopis, ale v roku 1947 sa tento odbor v Bratislave neotváral. Kamaráti ho nahovorili na štúdium lesného inžinierstva v Brne - vďaka tomu sa Milan Križo stal odborníkom v dvoch oblastiach, v botanike i v podpolianskej ľudovej piesni.

Už ako študent založil Milan Križo v Brne folklórny súbor Poľana, ktorý tam pôsobí dodnes, a neskôr bol sólistom Brnianskeho rozhlasového orchestra ľudových nástrojov. V Brne nakoniec ostal prednášať na vysokej škole, takže tam prežil celých dvadsať rokov. V roku 1967 prijal miesto docenta na katedre vo Zvolene a stal sa umeleckým vedúcim mužskej speváckej skupiny folklórneho súboru s rovnakým názvom, ako mal ten v Brne - Poľana.

Odvtedy sa datuje jeho intenzívna spolupráca s banskobystrickým i s bratislavským rozhlasom. Spieval najmä s ľudovými hudbami Rinalda Oláha, Jána Berkyho-Mrenicu a Štefana Molotu i s Orchestrom ľudových nástrojov Slovenského rozhlasu v Bratislave. Zo spomienkového rozprávania Milana Križa zostavil v banskobystrickom rozhlasovom štúdiu redaktor Juraj Dubovec reláciu do cyklu Klenotnica ľudovej hudby (1997).

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Andrej Galica, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame