Kronika populárnej hudby - Siloš Pohanka

Kronika populárnej hudby - Siloš Pohanka

Vo februári tohto roku uplynulo 95 rokov od narodenia trúbkara a dirigenta Siloša Pohanku, v júni desať rokov od jeho úmrtia. Narodil sa v českom Hodoníne 6. februára 1926. Študoval na bratislavskom konzervatóriu. Pôsobil v Tanečnom orchestri bratislavských vysokoškolákov aj Slovenskej filharmónii. Bol lídrom trúbkovej sekcie Orchestra Jána Siváčka. Založil skupinu Dixieland, s ktorou nahrával pre rozhlas i televíziu.

V roku 1958 založil Orchester Siloša Pohanku, ktorý bol v 60. rokoch najčastejšie zastúpeným orchestrom v televíznom vysielaní. V 70. rokoch pôsobil v Západnom Nemecku v Mníchove, kde sa presadil ako štúdiový hudobník a nahrával aj klasickú hudbu. V roku 1979 sa vrátil na Slovensko. V roku 1985 obnovil a spolu s Braňom Hroncom viedol Tanečný orchester Československej televízie Bratislava.

Siloš Pohanka bol interpretom s exaktným frázovaním, ako kapelník a dirigent kládol dôraz na vyváženosť sekcií a dokonalosť ladenia. Jeho vzormi boli Louis Armstrong a Maynard Ferguson. Svoje sólové schopnosti využil aj pri interpretácii barokovej hudby (Tartini, Torelli, Vivaldi).

Vypočujte si reláciu z cyklu Kronika populárnej hudby, ktorú v roku 1997 venovala Gabriela Hermélyová Orchestru Siloša Pohanku.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Miroslava Cibulková, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame