Kytica pozdravov - koncert venovaný Jankovi Blahovi (1981)

Kytica pozdravov - koncert venovaný Jankovi Blahovi (1981)

Pripomíname si 120 výročie narodenia operného speváka a speváka ľudových piesní Janka Blaha. Bol synom lekára a politika Pavla Blahu, ktorý bol vynikajúcim spevákom ľudových piesní. Prvé spevácke vystúpenie na verejnom koncerte mal Janko Blaho ako pätnásťročný, ako gymnazista založil mužský zbor a klavírne kvarteto.

Spev študoval najprv v Prahe súkromne popri štúdiách práv, ktoré absolvoval v roku 1924, neskôr študoval operný spev v Miláne. V bratislavskej opere spieval už v roku 1924 a v roku 1926 sa stal prvým slovenským profesionálnym spevákom v Slovenskom národnom divadle, kde pôsobil až do roku 1965. Na tejto scéne naštudoval 151 postáv a odspieval 2648 predstavení.

Janko Blaho sa po celý život venoval spievaniu, ale aj zbieraniu ľudových piesní, jeho monumentálna zbierka Záhorácké pjesňički má 1224 jednotiek. Keď v roku 1981 zomrel, konal sa v jeho rodnej Skalici koncert Orchestra ľudových nástrojov Československého rozhlasu s názvom Kytica pozdravov - k nedožitým 80. narodeninám Janka Blaha. Scenár napísal Svetozár Švehlák, moderovali Izabela Pažitková a Svetozár Košický.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: L. Roller, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame