Túto hudbu mám rád - Stanislav Herko

Túto hudbu mám rád - Stanislav Herko

V októbri uplynulo 75 rokov od narodenia gitaristu Stanislava Herka. Hudobník, ktorý stál pri zrode slovenského bigbítu, zomrel v roku 2016. Prezývali ho „slovenský Hank Marvin", podľa lídra svetoznámej inštrumentálnej rockovej skupiny Shadows.

Študoval hru na violu na bratislavskom Konzervatóriu u Jána Albrechta, postupne sa však preorientoval na gitaru. Spolu zakladal legendárne rockové skupiny Tiene (1961) a Beatmen (1964). Spoluhráč na basgitare Peter Ryšavý spomína:

Bez Stana, ktorý vedel z Futuramy (jedna z prvých elektrických gitár československej výroby) vykúzliť pravý ‚Shadows sound' by neboli Tiene a Vasko Velčický by sa nikdy nestal nekorunovaným slovenským Kráľom rokenrolu."

Neskôr sa zo Stana Herka stal vyhľadávaný štúdiový hráč. Pôsobil v Tatra revue, v Tanečnom orchestri Československého rozhlasu v Bratislave či v Orchestri Jaromíra Dlouhého. Spolupracoval aj s Tanečným orchestrom pražského rozhlasu, s Orchestrom Gustáva Broma a s Orchestrom Juraja Velčovského. Hral vo VV-systéme Vlada Valoviča, v Combe Petra Lipu a v Big bande Rádio Bratislava.

V roku 1996 založil Jazz Quartet Stana Herku a v roku 1999 bol s Marošom Bančejom a Tiborom Bogdanom iniciátorom rozhlasovej relácie Garáž zameranej na objavovanie mladých hudobných talentov. Ako interpreti s ním najčastejšie spolupracovali Jana Hubinská, Zoro Laurinc, Jana Kocianová, Silvia Josifoská, Berco Balogh, Robo Opatovský, Dušan Grúň a Erich Boboš Procházka.

V roku 2008 si Stana Herka pozval do štúdia hudobný redaktor Vlado Franc, aby spolu nahrali ďalší diel z cyklu Túto hudbu mám rád.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Stanislav Herko ml.]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame