Darina Laščiaková: Rozprávanie a príbehy ľudí z Kysúc (1987)

Darina Laščiaková: Rozprávanie a príbehy ľudí z Kysúc (1987)

Významného životného jubilea sa dožila speváčka ľudových piesní a dlhoročná rozhlasová redaktorka Darina Laščiaková. Narodila sa 23. novembra 1931 v Tvrdošíne. Nahrávala so SĽUK-om a najmä s Orchestrom ľudových nástrojov Slovenského rozhlasu (OĽUN), s ktorým spolupracuje od jeho vzniku v roku 1976.

V roku 1961 nastúpila do Československého rozhlasu v Bratislave, kde pracovala celých 33 rokov v Redakcii ľudovej hudby. Spomienky Dariny Laščiakovej na redaktorskú prácu a nahrávanie v teréne vyšli v roku 2005 knižne pod titulom Život s piesňou. Získala Krištáľové krídlo za celoživotné dielo (2010) a Pribinov kríž I. triedy (2013).

V roku 1978 vznikol v Redakcii ľudovej hudby na námet Dariny Laščiakovej nový cyklus Hory, ľudia a pieseň. Hudobno-slovné pásma sa sústreďovali na ľudí z horských a podhorských oblastí Slovenska, na ich rozprávanie o neľahkom živote a práci. Na piesne v podaní autentických nositeľov tradície často nadviazala spevom sama Darina Laščiaková (skladateľ Ivan Dubecký piesne pohotovo spracoval pre OĽUN) a ich myšlienky dopĺňala vlastnými úvahami.

Spomenieme aspoň niekoľko obcí a oblastí, ktoré takto Darina Laščiaková navštívila: Srňacie, Dobročské Lazy, Myjavské kopanice, Zlatá Baňa, Kľak, Ostrý Grúň, Rabča, Oravské Veselé, Bobrovec, Kamienka, Riečnica, Terchová, Selec, Liptov, Šariš, Gemer i Záhorie.

Z cyklu Dariny Laščiakovej sme vybrali reláciu Rozprávanie a príbehy ľudí z Kysúc, ktorú v roku 1987 pripravila so zvukovým majstrom Františkom Bombíkom.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Daniel Veselský, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame