Ondrej Demo: Fašiangové svadobné veselie v Branove (1964)

Ondrej Demo: Fašiangové svadobné veselie v Branove (1964)

Folklorista, etnomuzikológ a hudobný skladateľ Ondrej Demo, dlhoročný rozhlasový redaktor, sa narodil 14. januára 1927, teda pred 95 rokmi, zomrel 19. decembra 2021.

Už ako žiačik v rodnom Branove rád recitoval, hral v divadle a spieval (učil ho ujec Andrej Kalina, ktorý si ako robotník priniesol husličky z Francúzska). Po vojenskej základnej službe v roku 1953 sa stal redaktorom Redakcie ľudovej hudby Československého rozhlasu v Bratislave. Popri zamestnaní vyštudoval hudobnú výchovu u Eugena Suchoňa a hudobnú vedu a etnomuzikológiu.

Ondrej Demo sa stal známym hlavne ako autor rozhlasového cyklu Klenotnica ľudovej hudby (v rokoch 1966-93 navštívil 275 obcí Slovenska). Vytvoril projekt rozhlasovej sútaže Prix de musique folklorique de Radio Bratislava a spoluzakladal Orchester ľudových nástrojov. Pre OĽUN, Lúčnicu, Rodokmeň a iné súbory spracoval asi 150 partitúr. Rodnú obec si v roku 2005 uctil ako zostavovateľ monografie Branovo - história, život a tradície.

Najstaršia hudobno-slovná relácia o svadbe v jeho rodnej obci Fašiangové svadobné veselie v Branove pochádza z roku 1964. V dramatizovanom pásme Ondreja Dema účinkujú obyvatelia Branova, ľudová hudba Jozefa Bočku z Dvorov nad Žitavou, herci Jela Lukešová, Karol Strážnický, Július Pántik, Eva Kvietiková, Juraj Šebok a Marián Vojtek.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame