Vitajte v štúdiu - Mária Medvecká o Orave, maľovaní a ľudovej hudbe (1972)

Vitajte v štúdiu - Mária Medvecká o Orave, maľovaní a ľudovej hudbe (1972)

Z cyklu Vitajte v štúdiu, ktorý vysielal rozhlas v 70. rokoch, sme už uviedli časti venované predstaviteľom populárnej a ľudovej hudby (František Krištof Veselý, Hana Hegerová, Darina Laščiaková). Hosťami v štúdiu boli tiež výtvarníci, ktorí majú blízky vzťah k ľudovej hudbe, k životu dedinského ľudu, k národopisu. Po Jánovi Kulichovi a Sybille Greinerovej prichádza na rad akademická maliarka Mária Medvecká (1914-1987).

Maliarstvo študovala v Bratislave, Viedni a v Prahe u Jána Želibského. S manželom maliarom Ctiborom Belanom sa usadila na rodnej Orave. Venovali sa tvorivej práci a významnej kultúrno-výchovnej a výstavnej činnosti, ktorej výsledkom bol vznik Oravskej galérie. Mária Medvecká bola maliarkou Oravy a jej ľudu - roľníkov i robotníkov. Je autorkou návrhu desaťkorunáčky (v obehu v 1961-88). V roku 1974 získala titul národná umelkyňa. V roku 1979 bola v jej rodinnej kúrii v Medvedzom pri Tvrdošíne otvorená galéria so stálou expozíciou výberu z jej diela.

Hudobno-slovnú reláciu Vitajte v štúdiu, akademická maliarka Mária Medvecká v roku 1972 autorsky pripravil Marián Ondruš. Rozhovor s Máriou Medveckou, Darinou Laščiakovou a Ctiborom Belanom viedol režisér relácie Imrich Jenča.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Ľudovít Andil, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame