Spomienkový rozhovor so spevákom Zdeňkom Sychrom

Spomienkový rozhovor so spevákom Zdeňkom Sychrom

Spevák Zdeněk Sychra patril k stáliciam slovenskej populárnej hudby. Príjemný hlas, profesionálna suverenita a široký repertoár piesní mu priniesli uznanie a popularitu najmä u staršej a strednej generácie. Od roku 1962 spoluúčinkoval s orchestrom Juraja Velčovského a od roku 1973 pôsobil na bratislavskej Novej scéne ako herec a spevák. Diváci si ho pamätajú z inscenácií spevohier a operiet Poľská krv, Cyrano z predmestia, Manon, Pobozkaj ma Katarína, Ohnivák, či z opery Mafioso.

V 90. rokoch sa stala hitom jeho pieseň Pod Akropolou v televíznej relácii Repete. Blízky mu bol Dusíkov repertoár, s ktorým roky koncertoval samostatne i v spoločných programoch s ďalšími spevákmi. V rozhlase účinkoval vo verejných nahrávkach zábavných programov Samoobsluha zábavy, Echorádio a v mnohých silvestrovských programoch. K jeho sedemdesiatke mu prišli do divadla Aréna zagratulovať a zaspievať Michal Dočolomanský, Marián Labuda, Maroš Kramár, Karin Olasová, Ivan Vojtek, Karol Čálik a Eva Pilarová z Prahy. Zomrel 3. apríla 2020 v Bratislave.

Zdeněk Sychra naspieval viac ako 200 piesní, tie prvé už v roku 1962, teda presne pred šesťdesiatimi rokmi. Na začiatky svojej kariéry spomínal v roku 2018 v rozhovore s Martinom Jurčom v relácii, ktorá mu bola venovaná v rámci cyklu Na koncert s Reginou.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Vladimír Benko, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame