Rodostrom - O ľudovom šperku na Slovensku

Rodostrom - O ľudovom šperku na Slovensku

V roku 1996 začala Redakcia ľudovej hudby Slovenského rozhlasu v Bratislave pravidelne vysielať národopisný cyklus Rodostrom. Redakčne ho mal na starosti Samo Smetana, ktorý pôsobil v rozhlase ako interný zamestnanec 25 rokov. V neskorších obdobiach pripravoval niektoré časti aj autorsky, po ňom mal autorskú prípravu na starosti Marián Minárik.

Reláciu O ľudovom šperku na Slovensku pripravil na základe vedeckej štúdie Heleny Johnovej (1926 - 2006), ktorá bola riaditeľkou Historického múzea Národného múzea v Prahe a zanechala hlbokú stopu v českej i slovenskej etnografii 2. polovice 20. storočia. Okrem šperkov sa venovala najmä ľudovému interiéru, hračkám, betlehemom, modrotlači a ľudovému výtvarnému umeniu. Bola členkou a predsedníčkou Národopisnej spoločnosti Československej pri Československej akadémii vied a umení a Spoločnosti Národného múzea v Prahe.

Rodostrom - O ľudovom šperku na Slovensku mal premiéru 20. októbra 2001. Slovom sprevádzajú autor Marián Minárik a redaktor Samo Smetana. Na výrobe spolupracovali zvukoví majstri František Bombík a Anna Gajdošová.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Adriána Antošková, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame