Klenotnica ľudovej hudby - Predveľkonočné spevné príležitosti

Klenotnica ľudovej hudby - Predveľkonočné spevné príležitosti

Veľký pôst ako príprava na Kristovo zmŕtvychvstanie neznamená v ľudovej tradícii a v súlade s cirkevnými nariadeniami iba zdržiavanie sa mäsitého pokrmu a striedmosť v jedení, ale aj zákaz tancov, hudby, svadieb a iných hlučných zábav.

Určitou výnimkou sú spevné príležitosti, akoby malé prestávky v pôste, ktoré sa viažu na konkrétne nedele. Najznámejšie z nich sú smrtná nedeľa a kvetná nedeľa, s ktorými sa spájajú obyčaje so stopami pohanského zvykoslovia. Menej známou príležitosťou na stretávanie v pôste je spievanie pri kríži, pri ktorom dievčence či ženy interpretujú zväčša poloľudové duchovné piesne, ktorých pôvod by sme často našli v jarmočných tlačiach.

Práve o spevných príležitostiach pôstneho obdobia sa zhováral košický redaktor Milan Rendoš s etnologičkou Klaudiou Buganovou z Východoslovenského múzea v Košiciach, s vedúcou folklórnej skupiny Tepličan z Liptovskej Tepličky Katarínou Fedorovou, s Miroslavou Gavurovou z Prešovskej univerzity a s Annou Sarnickou z Fintíc. Relácia Predveľkonočné spevné príležitosti z východného Slovenska z cyklu Klenotnica ľudovej hudby mala premiéru 6. apríla 2019.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Milan Kapusta, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame