Šibalstvá Miša Vdovčíka - hudobno-dramatické pásmo o gemerskom zbojníkovi (1961)

Šibalstvá Miša Vdovčíka - hudobno-dramatické pásmo o gemerskom zbojníkovi (1961)

Rozhlasový redaktor a publicista Július Farkaš nastúpil do Československého rozhlasu v Bratislave v roku 1952. Pracoval v Hlavnej redakcii vysielania pre deti a mládež, od roku 1972 bol šéfredaktorom regionálneho vysielania. Je autorom rozhlasových dramatizácií ľudových rozprávok a literárnych diel pre mládež. Spolupracoval aj s Detským speváckym zborom československého rozhlasu. Bol pôvodcom pomenovania rozhlasového okruhu Rádio Regina. V rozhlase pracoval 32 rokov. Získal viacero ocenení, napr. Krištáľovú pyramídu. Július Farkaš zomrel 23. októbra 2012 v Bratislave.

Rodný kraj, ktorý ho inšpiroval, bol tiež krajom Pavla Dobšinského. Okrem dramatizácií jeho rozprávok Július Farkaš venoval Gemeru rozhlasovú hru Bolože to v tej Ratkovej dávno a hudobno-dramatické pásmo Šibalstvá Miša Vdovčíka, gemerského zbojníka, ktoré bolo realizované v Redakcii ľudovej hudby v roku 1961 a teraz si ho môžete vypočuť na Rádiu Pyramída.

V réžii Ivana Terena účinkovali Peter Guldán, Július Pántik, Hana Meličková, Andrej Bagar, Jela Lukešová, Eva Krížiková, Branislav Koreň, Marián Gallo, Ľudovít Ozábal, Samuel Adamčík, Ctibor Filčík, Beta Poničanová, Karol Machata. Spievali Dita Gabajová, Gustáv Papp a Milka Bunčeková. Miešaný zbor a orchester dirigoval autor hudby Bartolomej Urbanec.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Pavol Ďurčo, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame