Z muzikálových pódií: Na skle maľované a Balada pre banditu

Z muzikálových pódií: Na skle maľované a Balada pre banditu

Textové i hudobné parafrázy a ponášky na ľudové piesne, kvalitný pseudofolklór v tom najlepšom zmysle slova a vyzdvihovanie zbojníckej tradície ako boja za slobodu - to všetko majú spoločné dva kultové muzikály, jeden poľský a druhý český. Kým poľskí tvorcovia Na skle maľované našli inšpiráciu v slovenskom zbojníkovi, ktorý zapustil hlboké korene i v poľskej ľudovej tradícii, Česi si našli námet Balady pre banditu v bývalej uhorskej a neskôr československej Podkarpatskej Rusi, ktorá je dnes súčasťou Ukrajiny.

Muzikál Na skle maľované z pera básnika Ernesta Brylla a skladateľky Katarzyny Gärtnerovej mal premiéru vo Varšave v roku 1970. Slovenskú premiéru v roku 1974 naštudovali režisér Karol L. Zachar a choreograf Štefan Nosáľ. Jánošíka stvárnil Michal Dočolomanský. V repertoári Slovenského národného divadla ostal titul takmer 30 rokov (648 predstavení).

Divadelná hra Milana Uhdeho s trampskými pesničkami Miloša Štedroňa Balada pre banditu vznikla na motívy románu Ivana Olbrachta Nikola Šuhaj loupežník. V premiére brnianskeho divadla Husa na provázku v roku 1975 sa v hlavných úlohách predstavili Miroslav Donutil a Iva Bittová. O tri roky neskôr sa muzikál dočkal aj filmového spracovania.

V roku 1997 sa obom ikonickým dielam svojho žánru venoval redaktor Pavel Dovala v cykle Z muzikálových pódií. Okrem autora slovom sprevádzajú Zuzana Jurišová a Richard Klvač. Na výrobe spolupracoval zvukový majster Václav Frkal.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: archív RTVS]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame