Rodostrom – O vinohradníctve

Rodostrom – O vinohradníctve

V roku 1996 začala Redakcia ľudovej hudby Slovenského rozhlasu v Bratislave pravidelne vysielať národopisný cyklus Rodostrom. Redaktor Samo Smetana pri prvých ročníkoch pozýval na prípravu mnohých odborníkov - etnomuzikológov, folkloristov, etnológov a zástupcov ďalších vedných odborov, ktorí sa venovali problematike tradičnej ľudovej kultúry.

František Kalesný sa zaoberal najmä ľudovým umením a habánskou kultúrou. Počas svojho pôsobenia v mestskom múzeu v Bratislave (1962 - 1984) sa bližšie zoznámil aj s tradíciami vinohradníctva na Slovensku. Tieto znalosti potom zúročil v relácii Rodostrom - O vinohradníctve, ktorá mala premiéru 8. novembra 1997. Slovom sprevádzajú Samo Smetana a Ján Valentík. Na výrobe spolupracoval zvukový majster František Bombík.

Tému doplnia pesničky o víne v spracovaniach Štefana Molotu, Ondreja Dema a Jozefa Petríka, spievajú Anton Gajdoš, Milan Križo a Mikuláš Doboš, Orchester ľudových nástrojov Slovenského rozhlasu v Bratislave vedú Štefan Molota a Miroslav Dudík.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: pixabay.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame