Túto hudbu mám rád - Jozef Tkáčik

Túto hudbu mám rád - Jozef Tkáčik

V septembri, pár dní pred svojou osemdesiatkou, nás navždy opustil spevák, folklorista a bývalý riaditeľ Slovenskej filharmónie Jozef Tkáčik. V rodných Vojčiciach na Zemplíne viedol Detský folklórny súbor a začal vystupovať ako spevák na súťažiach Ľudovej umeleckej tvorivosti. V rámci krajského kola v Košiciach v roku 1956 vznikla jeho prvá rozhlasová nahrávka. V rokoch 1961 - 1968 bol sólistom speváckeho zboru Lúčnica. V roku 1970 sa stal zakladajúcim členom speváckej skupiny folklórneho súboru Ekonóm, kde pôsobil do roku 1978.

Jozef Tkáčik bol členom Speváckeho zboru mesta Bratislavy a Speváckeho zboru Jána Pavla II. vo Vajnoroch. Bol členom výboru folklórneho festivalu Východná a predsedom Spolku hudobného folklóru pri Slovenskej hudobnej únii. V roku 1986 založil mužskú spevácku skupinu Rodokmeň. Vtedy sa zintenzívnila aj jeho spolupráca s rozhlasom a s OĽUN-om, pri štúdiovom nahrávaní i na koncertoch.

V rokoch 1996 - 2004 pôsobil ako riaditeľ Slovenskej filharmónie. Viedol tiež Filharmóniu Bohuslava Martinů v Zlíne, Slovenský fond výtvarných umení a ÚĽUV. S manželkou Ľudovítou, ktorá je harfistkou, mali dve dcéry. V roku 2014 bol Jozef Tkáčik hosťom Vlada Franca v jeho relácii Túto hudbu mám rád.  

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Alica Jančoková, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame