Hudobné dedičstvo - Vojenské a regrútske piesne

Hudobné dedičstvo - Vojenské a regrútske piesne

Znovu sa vyberieme na návštevu archívu rozhlasového štúdia Banská Bystrica. Hudobno-slovný cyklus Hudobné dedičstvo, ktorý sa vysiela nepretržite od polovice 80. rokov, sa spája predovšetkým s menom redaktora Juraja Dubovca. Do štúdia si pozval mnohých erudovaných etnomuzikológov a folkloristov. Samostatnú kapitolu tohto cyklu tvorí séria rozhovorov s hudobným skladateľom Svetozárom Stračinom Skladateľ a ľudová hudba, ktorá sa v roku 1997 dočkala aj knižného vydania.

V ďalšom období prispela do cyklu Hudobné dedičstvo aj etnomuzikologička Andrea Jágerová z Podpolianskeho osvetového strediska vo Zvolene, ktorá je tiež známou interpretkou piesní, najmä zo svojej rodnej Likavky.

V dvoch reláciách z októbra 1998 priblížila poslucháčom dve zaujímavé témy, ktoré akoby boli postavené proti sebe, ale zároveň spolu súviseli - zbojnícke piesne a vojenské a regrútske piesne. Akoby tu proti sebe stáli ťažko vydobytá sloboda a slepá poslušnosť. Nezabúdajme však, že Jánošík bol najprv vojakom a iste tak získal aj skúsenosti, ktoré potom zužitkoval pri svojom novom remesle.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: wikipedia]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame