Túto hudbu mám rád - Peter Guldan

Túto hudbu mám rád - Peter Guldan

Pred necelým mesiacom, vo veku 76 rokov, zomrel textár, scenárista a dlhoročný rozhlasový redaktor, autor Bambuľkiných dobrodružstiev, Peter Guldan. Jeho otec, zvukový majster v rozhlase, ho často brával do zamestnania. Tu stretával herecké legendy ako Hana Meličková či Andrej Bagar. Dostal sa až do detskej dramatickej družiny, kde sa spriatelil s bratmi Mikulíkovcami či s Ľubom Romanom.

Rozhlas sa stal pre Petra Guldana druhým domovom. Takmer celý život pracoval v Redakcii zábavy, jeho kolegami boli Stanislav Štepka, Milan Markovič či Elena Vacvalová. Moderoval pravidelnú reláciu Variácie.

Peter Guldan hral vo filme Paľa Bielika Štyridsaťštyri, neskôr vo vojnovej dráme Vrchárska balada a v desiatkach ďalších filmov. Presadil sa tiež ako textár, spolupracoval najmä s Vladom Valovičom. Bol spoluobjaviteľom Darinky Rolincovej, pre ktorú napísal texty piesní Až raz budem učiteľkou, Arabela, Cesta do rozprávky.

Bambuľka vznikla náhodou. Keď v televízii vypadol jeden projekt, režisér Juraj Lihosit si spomenul na rozprávky, ktoré Guldan písal pre svojho syna. Meno odvodil od výrazu bambuľa - jeho mama tak nazývala deti, keď niečo nevedeli alebo boli nešikovné. Úlohu deda Jozefa písal pôvodne pre Jozefa Kronera, ale režisér napokon presadil Júliusa Pántika.

Zaspomínať na Petra Guldana si môžete v relácii Túto hudbu mám rád, hosťom Vlada Franca bol v roku 2009.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: RTVS]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame