Ej, zahoreli zore – medailón Margity Skyvovej-Dalmadyovej (1981)

Ej, zahoreli zore – medailón Margity Skyvovej-Dalmadyovej (1981)

Speváčku Margitu Skyvovú-Dalmadyovú si pamätáme ako traktoristku Žofku z prvého slovenského farebného filmu Rodná zem (1953), ktorý oslavuje ľudovo-umeleckú tvorivosť slovenského národa. V tom čase už mala za sebou trojročné pôsobenie v SĽUK-u. So súborom navštívila 22 štátov a v roku 1958 pôsobila šesť mesiacov v Laterne magike na svetovej výstave v Bruseli.

Nie každý vie o speváčkiných štúdiách spevu, o jej pôsobení v opere a na divadelnej fakulte VŠMU. O tomto všetkom hovoria Jela Lukešová a Ján Valentík, ale aj sama Margita Skyvová-Dalmadyová v medailóne Ej, zahoreli zore, ktorý k jej životnému jubileu v roku 1981 autorsky pripravil Ján Hrk.

Reláciu tematicky doplníme hudbou Tibora Andrašovana k filmu Rodná zem. Zaznie hudobný obrázok Okolo vatry. Na fujarách hrajú Jozef Peško a Viliam Peško, spieva Pavol Darnady a mužský zbor SĽUK-u s dirigentom Tiborom Andrašovanom. Pochodovú pieseň Rodná zem zaspieva miešaný zbor SĽUK-u so zbormajstrom Štefanom Klimom, zahrá orchester SĽUK-u pod taktovkou Jána Matúša. Nahrávky sú z rokov 1971 a 1986.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: pixabay.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame