Medailón speváčky Melánie Olláryovej

Medailón speváčky Melánie Olláryovej

Nedávno uplynulo 10 rokov od úmrtia legendárnej speváčky Melánie Olláryovej. „Prvá dáma zo Zámkov" patrila k najúspešnejším interpretkám slovenskej populárnej hudby v 50. a 60. rokoch. Niektoré jej hity doslova zľudoveli: Maličká slzička, Lístoček z brezy, Dievčatko z Paríža, Na dobrú noc bozk ti dám, Pre pár modrých očí, Skryl sa mesiac za obláčik.

Melánia Olláryová sa narodila v roku 1928 v Nových Zámkoch. Absolvovala operný spev na Štátnom konzervatóriu v Bratislave. Už ako študentka, pod pseudonymom Melánia Lomnická, spievala s Orchestrom Gustava Broma. Začiatkom 50. rokov pracovala ako redaktorka hudobného vysielania Československého rozhlasu v Košiciach. Do Bratislavy sa vrátila v roku 1953 a začala nahrávať prvé skladby pre Supraphon.

Nahrala viac ako 180 piesní z pera Gejzu Toperczera, Gejzu Dusíka, Karola Elberta a ďalších skladateľov, pričom sa inšpirovala zahraničnou scénou a rôznymi štýlmi ako swing, foxtrot, džez, tango. O jej mimoriadnej popularite svedčí fakt, že v čase hitu Lístoček z brezy museli v obchodoch s gramoplatňami vyvesiť ceduľku „Olláryová vypredaná".

To podstatné o svojom živote a umeleckom pôsobení porozprávala v roku 1998 redaktorovi Alimu Brezovskému, ktorý k jej sedemdesiatke pripravil reláciu Medailón speváčky Melánie Olláryovej. Na výrobe spolupracovali redaktorka Jirka Halamíková a zvukový majster Zdenko Halamík.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Opus]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame