Túto hudbu mám rád - Miloš Janoušek

Túto hudbu mám rád - Miloš Janoušek

Pred mesiacom nás zastihla smutná správa o úmrtí folkového pesničkára a spisovateľa Miloša Janouška. Narodil sa 16. júla 1952 v Bratislave. Už počas štúdií na Lekárskej fakulte Karlovej univerzity v Prahe sa zapojil do tamojšieho divadelného života. V roku 1976 vystúpil na Koncerte mladosti v Pezinku, v roku 1979 bol spoluzakladateľom združenia pesničkárov Slnovrat.

Od polovice 80. rokov hral s Dušanom Valúchom a Karolom Svozilom v skupine Jednofázové kvasenie, s ktorou vydal niekoľko albumov, viaceré nahrávky má aj na albumoch Slnovratu. Vystupoval na mnohých festivaloch a prehliadkach na Slovensku i v Čechách (Porta, Ostravský folkový kolotoč, Martinské Folkfórum, Poetická lýra, Blues na Dunaji, Lodenica, Fest Dobré Bohunice).

V 70. a 80. rokoch ako hudobník spolupracoval s viacerými amatérskymi divadlami (Divadlo Pegasník, Modré divadlo, Fyloxéra), neskôr skladal hudbu pre profesionálne divadlá a k televíznym a rozhlasovým inscenáciám a písal aj divadelné hry.

Pre Slovenský rozhlas pripravoval relácie Folkový klub a Trojkolka, pre RMC Radio cyklus Pesničky do tmy. Bol redaktorom časopisu CFT (Country, folk a trampská hudba) a zostavil niekoľko knižných vydaní piesňových textov folkových autorov. Pre Slovenskú televíziu pripravoval cykly Pesničkári slovenskí (1991-1999) a Urobme si ticho (1999 a 2000).

Príspevky o hudbe písal pre periodiká Sme, Domino Fórum, Populár, Folk & Country, Rock & Pop a ďalšie. Zo svojej autorskej tvorby knižne publikoval básne, poviedky i divadelné hry a ako teoretik sa venoval folkovej hudbe a ochotníckemu divadlu.

V roku 2004 bol Miloš Janoušek hosťom v relácii Vlada Franca Túto hudbu mám rád.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Jakub Kotian, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame