S úsmevom – k životnému jubileu Pavla Zelenaya

S úsmevom – k životnému jubileu Pavla Zelenaya

Hudobný skladateľ, organizátor hudobného života a vedúci Redakcie zábavnej hudby Československého rozhlasu Pavol Zelenay je živou encyklopédiou slovenskej populárnej hudby. V rozhlase pracoval v rokoch 1967 - 1990. Zaslúžil sa o dobudovanie Tanečného orchestra Československého rozhlasu v Bratislave. Patril k zakladateľom festivalu Bratislavská lýra a v roku 1969 produkoval prvý slovenský rockový album Zvoňte zvonky skupiny Prúdy.

Vo vysielaní Rádia Pyramída sa s Pavlom Zelenayom najčastejšie stretávame ako s autorom cyklu Pesničky z Pamätníka. Neuveriteľných 130 dielov o histórii slovenskej populárnej piesne pripravoval po odchode do dôchodku v rokoch 1993 - 2003 spolu so skladateľom a dramaturgom Alim Brezovským.

Pavol Zelenay sa narodil 15. apríla 1928 v Zohore a v týchto dňoch sa dožíva 95. narodenín. Pri tejto príležitosti vyberáme z archívu reláciu S úsmevom, ktorá sa vysielala v roku 1998 k jeho sedemdesiatinám a ktorú autorsky pripravil jeho dlhoročný rozhlasový kolega Ali Brezovský.

Reláciu doplníme výberom piesní z autorskej dielne Pavla Zelenaya, kde nájdeme početné inštrumentálne a vokálne skladby populárnej hudby a swingu (jeho piesne spievali hviezdy ako F. K. Veselý, J. Kociánová, K. Duchoň, B. Dubasová).

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Jakub Kotian, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame