OĽUN a jeho hostia - zostrih koncertu s Lúčnicou (1998)

OĽUN a jeho hostia - zostrih koncertu s Lúčnicou (1998)

Keď sa v máji v roku 1948 konala Slovanská poľnohospodárska výstava v Prahe, na reprezentáciu slovenského folklóru vybral Karol Plicka spevácku skupinu Žnica. V rámci spolku Živena ju založila Ľuba Pavlovičová-Baková a ešte v ten istý rok vymyslela pre nový folklórny súbor meno Lúčnica. Dnes teda oslavuje už 75 rokov. 

Slovenské ľudové umenie našlo v Lúčnici predstaviteľa, ktorý v reprezentatívnej podobe rozdáva unikátne a neopakovateľné plody bohatej tradície nadšenému publiku doma i v zahraničí. Synonymom Lúčnice je meno Štefana Nosáľa. Prišiel sem ako tanečník v roku 1949 a ako umelecký vedúci a choreograf tu zotrval až do svojej smrti v roku 2017, teda celých 68 rokov. Z ďalších osobností spomenieme dirigenta Miroslava Šmída (v súbore pôsobil 35 rokov) a hudobného skladateľa Svetozára Stračinu.

V roku 1998, keď oslavovala Lúčnica päťdesiatku, Orchester ľudových nástrojov Slovenského rozhlasu pozval na koncert jej spevácky zbor. Poslucháči akoby sa symbolicky vrátili k úplným začiatkom Lúčnice - k speváckej skupine Žnice. Vypočujte si zostrih koncertu z 25. mája 1998 pod názvom OĽUN a jeho hostia. Diriguje Miroslav Šmíd, slovom sprevádzajú Adriana Domanská a Ján Valentík.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: František Iván, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame