OĽUN a jeho hostia - zostrih koncertu „To naj“

OĽUN a jeho hostia - zostrih koncertu „To naj“

Orchester ľudových nástrojov (OĽUN) začal svoju činnosť 1. septembra 1976. V marci sa konal konkurz, na ktorom prijali z 90 záujemcov desať interných členov a osem externých hráčov. Umeleckým vedúcim sa stal Ondrej Demo, dramaturgom Ivan Dubecký a koncertným majstrom Miroslav Dudík.

Vnuk legendárneho myjavského primáša Samka Dudíka pôsobil tiež ako umelecky vedúci (1988 - 2004) a následne až do odchodu do dôchodku v roku 2006 vykonával funkciu dramaturga. Ako sólový huslista s OĽUN-om nahral a viedol vyše 1000 štúdiových nahrávok a 700 nahrávok verejných koncertov (prvenstvá na Prix de musique folklorique de Radio Bratislava, Zlatý erb vydavateľstva Opus, Cena Slovenského hudobného fondu a SOZA).

Miroslav Dudík viedol orchester aj v roku 2004, keď sa konal koncert z cyklu OĽUN a jeho hostia so stručným názvom To naj. Účinkovali Peter Parničan, Ján Kružliak, Zlatica Illéšová, Mariana Szabóová, Slávka Horváthová, Anton Gajdoš, spevácka skupina Vajana a ďalší interpreti. Dramaturgicky a redakčne pripravil Rasťo Andris v spolupráci s majstrom zvuku Mariánom Tarčíkom.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: RTVS]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame