Túto hudbu mám rád - Bea Littmanová

Túto hudbu mám rád - Bea Littmanová

Bea Littmanová bola jednou z prvých profesionálnych speváčok slovenskej populárnej hudby. Spolu s Melániou Olláryovou a Gabrielou Hermélyovou patrila k zlatej generácii speváčok, ktoré sa v 50. rokoch presadili aj s pôvodným slovenským repertoárom. Boli to skladby našich klasikov Gejzu Dusíka, Karola Elberta či Vieroslava Matušíka.

Medzi najväčšie hity Bey Littmanovej patrili: Najkrajšia hviezdička, Ružičky červené, Široká cestička, Svadobný prsteň, Nebolo to náhodou, Adios, seňor. Ako priznala v jednom z rozhovorov, kým Melánia mala svoje polky a Gabika bola swingová speváčka, ona mala najradšej pomalé lyrické skladby, najmä uspávanky a zaľúbené pesničky.

Popri aktívnej speváckej činnosti v oblasti populárnej hudby sa Bea Littmanová venovala aj zborovému spevu. V roku 1946 bola zakladajúcou členkou Miešaného zboru Československého rozhlasu a po založení Slovenskej filharmónie pokračovala v Slovenskom filharmonickom zbore, kde pôsobila 44 rokov.

V roku 2009 ju pozval redaktor Vlado Franc do relácie Túto hudbu mám rád, ktorú zaraďujeme do vysielania pri príležitosti 95. výročia speváčkinho narodenia. Poslucháča nezaujme len jej spev. Zážitkom je počúvať aj jej rozprávanie, z ktorého sa postupne rysuje profil umelkyne ako neobyčajne čistej, šľachetnej ženy s pevnými názormi a postojom k životu.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: RTVS]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame