Pod pyramídou s Karlom Gottom (1991)

Pod pyramídou s Karlom Gottom (1991)

Pred piatimi rokmi zomrel najúspešnejší spevák československej hudobnej histórie Karel Gott. Získal 42 Zlatých slávikov a predal desiatky miliónov platní. Bol mimoriadne obľúbený v nemecky hovoriacich krajinách a časom ho začali prezývať Sinatra Východu.

Keď ho v roku 1966 na Bratislavskej lýre počul spievať šéf nahrávacej spoločnosti Polydor, hneď ho pozval do Západného Berlína. V Nemecku od speváka chceli, aby si zmenil priezvisko, pretože Gott, teda Boh, vyznievalo trochu namyslene, ale odmietol to. Neskôr vyvrátil špekulácie o pseudonyme, keď odhalil svoj rodokmeň, siahajúci až do 17. storočia. V jeho prípade naozaj platí, že k božskému menu patril aj božský hlas a spevácky talent. 

Božského Káju si pripomenieme rozhlasovým kabaretom Milana Markoviča Pod pyramídou. Karel Gott bol 22. decembra 1991 na návšteve v Slovenskom rozhlase a okrem neho a autora sa na nahrávaní zúčastnili aj Július Satinský, Peter Breiner a predovšetkým sopranistka Jana Valášková, ktorá si s Gottom aj zaspievala.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Marián Peiger, SITA]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame