Peter Kováčik: Krčma pod zeleným stromom

Peter Kováčik: Krčma pod zeleným stromom

Prozaik, dramatik a scenárista Peter Kováčik sa narodil 6. júna 1936 v Čiernom Balogu v rodine lesného robotníka. Po absolvovaní Vysokej školy ekonomickej v Bratislave, pracoval ako redaktor Československej televízie, bol učiteľom na strednej škole v Skalici, redaktorom Stredoslovenského vydavateľstva a neskôr i Československého rozhlasu v Banskej Bystrici. Po presťahovaní do Bratislavy, sa venoval profesionálne literárnej tvorbe. Debutoval v roku 1964 knihou poviedok Portréty. Dramatickej tvorbe sa začal venovať v 70. rokoch.

Jeho prvá hra Krčma pod zeleným stromom mala premiéru 10. apríla 1976 v Divadle Pavla Országha Hviezdoslava. Dej sa odohráva v čase veľkej hospodárskej krízy v 30. rokoch 20. storočia. V starostlivo komponovanom diele sa dramatickosť účinne prelína s lyrickosťou. Závažnú úlohu tu zohrávajú spomienky na detstvo a mladosť. Nájdeme v nej prekvapujúco súčasné témy - nezamestnanosť, vysťahovalectvo, či zvlčilosť medziľudských vzťahov. Napriek tomu nesie hra v sebe aj vieru v pozitívne hodnoty človeka. Patrila k najhranejším titulom nielen profesionálnych, ale aj ochotníckych javísk.

Peter Kováčik adaptoval svoju divadelnú hru aj pre rozhlas. V réžii Vladimíra Ruska st. účinkujú: Mária Dacejová, Oľga Šalagová, Ľubo Roman, Vladimír Müller, Július Vašek, Michal Gučík, Andrej Hryc, Zoro Laurinc, František Kovár, Leopold Haverl, Vladimír Minarovič, Ján Valentík, Ivan Letko, Jozef Šimonovič. V rozhlase mala Krčma pod zeleným stromom premiéru 5.6.1989, teda v predvečer autorových 53. narodenín. Teraz ju uvádzame pri príležitosti 80 ročného jubilea Petra Kováčika.

Prozaická tvorba Petra Glocku zahŕňa dva základné tvorivé okruhy: modernú autorskú rozprávku a historické a psychologické romány pre mládež. V rozprávkovej tvorbe vychádzal z ľudových povestí, ktoré pretvoril do podoby modernej rozprávky. Súčasne rozvíjal Glocko aj svoju tvorbu v žánri psychologického a dobrodružného románu. Peter Glocko nadväzuje vo svojej tvorbe na najlepšie tradície slovenskej detskej literatúry. Narodil sa 2. júna 1946 v Muráni a v týchto dňoch oslávi svoju sedemdesiatku. Pripomeňme si jeho literárne majstrovstvo poviedkou Voňavá až do rána (2004). V réžii Martina Kákoša účinkujú Táňa Kulíšková a Vladimír Jedľovský.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame