Jana Bodnárová: Snežný vrchol

Jana Bodnárová: Snežný vrchol

Jana Bodnárová patrí k najoriginálnejším slovenským prozaičkám strednej generácie a jej tvorba má významné miesto na scéne slovenskej literárnej postmoderny. Jej originálne a pozoruhodné prozaické dielo už dnes predstavuje trvalý prínos do modernej slovenskej literatúry. Na jej tvorivom konte je aj desiatka pozoruhodných rozhlasových hier. Žije v Košiciach a spolupracuje s dramaturgiou košického rozhlasového štúdia.

V autorskej súťaži Dráma 2013 získala Jana Bodnárová za text Snežný vrchol tretie miesto. Dramaturgička Hana Rodová ju požiadala, aby dielo adaptovala pre rozhlas, a v roku 2015 ho naštudovala a nahrala. Účinkujú: Kveta Stražanová, Henrieta Kecerová a Igor Lata. Hru uvádzame pri príležitosti 90. výročia začiatku rozhlasového vysielania z Košíc.

Snežný vrchol je príbehom o vyrovnávaní sa s minulosťou, strachom, či vnútornými démonmi. Novinárka pri písaní dvoch životných príbehov zaujímavých umelcov (napohľad z druhej strany sveta, času i ideových východísk) skladá úlomky vlastného rozbitého života. Ľudské osudy sú si podobné, len sa odohrávajú v inom časopriestore. Na základe poznávania života kontroverznej japonskej umelkyne Kusamy a kórejského básnika Soldžama sa odkrývajú aj temné zákutia hlavnej postavy.

V týchto dňoch si pripomenieme narodeniny dramatičky a dramaturgičky Jany Kákošovej. Debutovala televíznou mikrokomédiou Túžba letného popoludnia. Je autorkou televíznej hry Hosť k štedrovečernému stolu, komédie Ťažká profesia, hier Šťastie na dobierku, Starožitné zrkadlo, 100 hodín do zatmenia, Dedičstvo na predaj, Vďaka za dôveru. Na jej tvorivom konte je aj niekoľko rozhlasových hier - Rôznobežky, Medzimesto, Žartík, Orchester a Úsmev Mony Lisy (2006), ktorú vás pozývame počúvať.

Je to fiktívna skica poodhaľujúca tajomstvo úsmevu slávnej Mony Lisy na obraze Leonarda da Vinciho. Autorka ju zasadila do reálneho historického pozadia doby, v ktorej geniálny umelec žil a tvoril. V réžii Martina Kákoša účinkujú: Juraj Kemka, Dušan Jamrich, Zuzana Kapráliková, Vladimír Kobielsky, Vladimír Minarovič, Dušan Kaprálik, Matej Landl, Zuzana Vačková, Milan Bahúl, Juraj Hrčka, Alfréd Swan, Tomáš Maštalír.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

 

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame