Veľký Malkáč alebo Malý Veľkáč - Ľubomír Dobrovoda

Veľký Malkáč alebo Malý Veľkáč - Ľubomír Dobrovoda

Ľubomír Dobrovoda - lepič plagátov a vekslák, strážca parkoviska a cestovateľ, hrdý otec a muž, čo zatočil s alkoholom, hravý exhibicionista a športovec. Spisovateľ, čo nástojčivo vstúpil na slovenskú literárnu scénu až po svojej štyridsiatke - prózou Ja, malkáč. Redaktorka Jana Hevešiová nazvala literárne pásmo o Ľubomírovi Dobrovodovi veľmi výstižne Veľký Malkáč alebo Malý Veľkáč, najmä ak si uvedomíme, že v týchto dňoch oslavuje „Malkáč" 55. narodeniny.

V tomto roku si pripomíname 60. výročie začiatku pravidelného rozhlasového vysielania z Banskej Bystrice. Redaktorka Marcela Čížová vybrala z banskobystrického archívu rozhlasovú hru Haravara (2003). Autorom je významný rozhlasový dramatik a prozaik Ján Štepita, ktorý nás 8. júna navždy opustil. V réžii Ladislava Hyžu účinkujú: František Výrostko, Nela Dočolomanská, Eva Gašparová, Linda Zemánková, Miloslav Kráľ, Michal Gazdík, Ján Kožuch, Andrej Hrnčiar, Ivan Giač a Lucia Jašková.

Ján Štepita sa narodil 19. novembra 1932 v Pribyline. Vyše štyridsať rokov pôsobil ako učiteľ a neskôr riaditeľ Jedenásťročnej strednej školy, potom gymnázia v Trstenej. Slovenský rozhlas odvysielal vyše dvadsať jeho rozhlasových hier a mnohé satirické pásma. Okrem rozhlasovej tvorby sa venoval aj divadelnej dráme a vydal knihu krátkych próz Poviedky neskorého leta a knihu poviedok Muž s drozdom na pleci.

Ľuboša Juríka možno označiť za autora mnohých literárnych žánrov a tém: píše poviedky, romány, knihy rozhovorov, detektívky, knihy literatúry faktu, eseje, televízne scenáre a články na spoločenské a kultúrne témy. Juríkova prozaická tvorba je autentická a zostáva čitateľsky príťažlivá najmä v knihách, ktoré kotvia v jeho osobnej skúsenosti chlapca z bratislavskej periférie. Poviedku Ľuboša Juríka Záhradník (2003) číta Alfréd Swan.

Mária Haštová oslavuje v týchto dňoch krásnych 95 rokov. V jej tvorbe pre deti patrí dôležité miesto rodine, prírode a vzájomným vzťahom medzi ľuďmi. Jej kniha Zo starej horárne, inšpirovaná prírodou a detstvom pod Malými Karpatmi, patrí k základným hodnotám slovenskej literatúry pre deti. Rozprávku Vojak a pes (1975) číta Gustáv Valach.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame