Majster a čas - o živote a diele Michaila Bulgakova

Majster a čas - o živote a diele Michaila Bulgakova

V tomto roku si pripomíname 60. výročie začiatku pravidelného rozhlasového vysielania z Banskej Bystrice. Preto sa na dramaturgii Rádia Pyramída podieľa aj redaktorka banskobystrického štúdia Marcela Čížová, ktorá tentoraz vybrala stereokompozíciu Alojza Čobeja Majster a čas (1994).

Približuje život a literárne dielo Michaila Bulgakova. Tento ruský prozaik a dramatik umrel v roku 1940 a uznania sa počas svojho života nedočkal. Román Majster a Margaréta (vyšiel až o 25 rokov po autorovej smrti) patrí medzi najoriginálnejšie diela svetovej literatúry a predstavuje syntézu náboženstva, histórie a grotesky, prenikavej satiry a svojskej filozofie umelca obdareného nezvyčajnou obrazotvornosťou. V réžii Ladislava Hyžu účinkujú: Štefan Halás, Jaroslav Vrzala, Juraj Benčík, Petronela Dočolomanská, Hana Kútiková, Marián Sotník.

Nedožité 77. narodeniny spisovateľa Jozefa Repka si pripomenieme hrou Vlak k belasým ránam (1985), ktorá získala 1. miesto v medzinárodnej súťaži hier pre deti a mládež v Bukurešti. Dielo má sugestívny príbeh: súčasťou neľudských praktík nacistických koncentračných táborov bolo aj tzv. „konečné" riešenie otázky detí z okupovaných území. Skupinka fyzicky i psychicky utrápených detí sa na jar roku 1945 vracia domov, do liečebných ústavov...

Dobová kritika vyzdvihla invenčnú réžiu Viliama Sýkoru, ktorý na jednej strane zvýraznil ľudskú dobrotu, zosobnenú v rušňovodičovi a jeho synovi, a na druhej strane postupný posun vo vedomí detí k ich ľudskému znovuzrodeniu. V hlavných úlohách sa predstavia Elo Romančík, Vlado Müller, Igor Kováč, Alojz Kramár, Emil Filo, Zdena Studénková, Jozef Cút, Vlado Černý, Zuzka Kapráliková. Scénickú hudbu zložil Peter Breiner.

V týchto dňoch si tiež pripomíname nedožité 95. narodeniny básnika, prekladateľa a esejistu Ivana Kupca. Spisovateľ a literárny vedec Igor Hochel o ňom napísal: „ ...je to autor nesmierne hĺbavý, inklinujúci k filozoficky ladenej poézii, ba dalo by sa povedať, že básnikom-filozofom je takmer v každom svojom verši." Básnické dielo Ivana Kupca predstavuje trvalú hodnotu v kontexte slovenskej umeleckej spisby. Verše Šepotanie do mušle (2012) recituje Peter Rúfus, ktorý v týchto dňoch oslavuje šesťdesiatku.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: wikipedia]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame