Táňa Kusá: Bozkaj ma, miláčik

Táňa Kusá: Bozkaj ma, miláčik
V týchto dňoch oslavuje narodeniny redaktorka a dramatička Táňa Kusá. Po absolvovaní odboru slovenčina - latinčina na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave pracovala ako redaktorka vydavateľstiev Pallas a Tatran. Od roku 1993 pracuje v Slovenskom rozhlase. Je autorkou mnohých fíčrov, pripravovala mesačník o dejinách Historia magistra vitae, vzdelávací cyklus Autor na dnes - Maturitné čítanie, moderovala kontaktné relácie Dobrý deň, Slovensko, Popoludňajšie ladenie a Soirée. Píše rozhlasové i divadelné hry a scenáre televíznych filmov. Za svoju tvorbu získala dve zahraničné a desiatku domácich ocenení.

Humor považuje za osvedčený prostriedok sebaobrany a tak väčšina jej rozhlasových hier sú komédie. Hlavným hrdinom hry Bozkaj ma, miláčik (1990) je muž, programátor, ktorý pracuje na tom, aby počítač rozprával. Sám však stráca reč a jeho žena je preňho vzduch. A ona si zo zúfalstva podá inzerát, v ktorom hľadá „bozkávača", ktorý by k nej chodil dva razy do týždňa na 20 minút, povedal jej, aká je úžasná, a dal jej pusu. Účinkujú: Zdena Studenková, Milan Kňažko, Pavol Mikulík, Igor Mišík a Juraj Predmerský. Réžiu mala Ria Paldiová, scénicku hudbu zložil Igor Bázlik, o zvuk sa postaral Ľuboš Klásek.

Od narodenia spisovateľa a dramatika Jána Chalupku uplynie v týchto dňoch 226 rokov. Bol jedným z prvých tvorcov dramatických diel v našom národnom jazyku a zároveň sa pokúšal do našej kultúry vnášať európske tendencie. Chalupkove veselohry sa odohrávajú v malomestskom prostredí. Pomocou irónie, satiry a humoru poukazujú na chyby a nedostatky mešťanov: konzervatívnosť, egoizmus, odnárodňovanie, nedostatok sebadôvery, klebetníctvo, prospechárstvo a napodobňovanie cudzích vzorov. Ducha tohto malicherného a smiešneho pechorenia nazval kocúrkovčinou a takmer všetky svoje hry situoval do vymysleného mestečka Kocúrkova, ktoré sa stalo symbolom obmedzenosti, zanedbanosti a hlúposti.

Uvedenie jeho prvej veselohry Kocúrkovo v roku 1830 v Liptovskom Mikuláši sa stalo impulzom rozvoja divadelného života na Slovensku. Hry pôvodne písal po česky, všetky ich však preložil do spisovnej slovenčiny. Chalupka vytvoril nový typ satirickej frašky. Veselohra o túžbe starnúceho maliara Ignáca Pomazala, získať srdce mladého dievčaťa, sa pôvodne volala Starauš plesniwec anebo Čtyry swadby na jednom pohřebě v Kocaurkowě. V roku 1962 ju pre rozhlas upravil Alexander Noskovič a nazval ju Starý zaľúbenec. V réžii Martina Hrušku účinkovali: Ján Bzdúch, Elena Kleisová, Zolo Laszlo, František Kmec, Jozef Hodorovský, Hana Grissová, Naďa Kotršová Ján Lipták.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Dano Veselský, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame