Mária Rázusová-Martáková: Jánošíkov žart

Mária Rázusová-Martáková: Jánošíkov žart

Od narodenia nášho najväčšieho ľudového hrdinu Juraja Jánošíka uplynulo 330 rokov. Vo varínskej matrike, lebo Terchová vtedy ešte nemala svoju farnosť, sa zachoval zápis o jeho pokrstení. Už krátko po jeho smrti začala rásť jánošíkovská legenda, legenda o odvážnom zbojníkovi, ktorý „bohatým bral a chudobným dával".

Ľudová fantázia ho obdarila priam rozprávkovými vlastnosťami, zázračnou silou, neobyčajnou rozvahou a odvážnymi činmi. Stal sa hrdinom mnohých ľudových piesní a povestí. Osudy Juraja Jánošíka, jeho druhov i ďalších zbojníckych družín sa stali obľúbeným námetom slovesného, hudobného a výtvarného ľudového umenia. Jánošíkovská téma však hlboko prenikla aj do profesionálneho umenia. Spomedzi básnikov vynikli skladby Janka Kráľa, Sama Chalupku, Jána Bottu. Romány o Jánošíkovi napísali Beblavý, Maršall-Petrovský, Hrušovský a Milan Ferko. Táto téma inšpirovala dramatikov, výtvarníkov i hudobných skladateľov a napokon aj filmárov.

Jánošíkovskou legendou sa inšpirovala aj Mária Rázusová-Martáková, ktorá napísala pre deti knižku povestí Junácka pasovačka. Na Rádiu Pyramída si môžete vypočuť dramatizáciu dvoch povestí, ktorú pod názvom Jánošíkov žart v roku 1963 autorsky pripravil Július Farkaš. Scénickú hudbu skomponoval Tibor Andrašovan. V réžii Ľudmily Novákovej účinkovali Ján Klimo, Július Pántik, Beta Poničanová, Juraj Šebok, Štefan Drobný, Karol L. Zachar a Ondrej Jariabek.

Knižky Eleny Čepčekovej pozná vari každý detský čitateľ. Nejeden z nás vyrastal na jej príbehoch, básničkách, rozhlasových a bábkových hrách, rozprávkových seriáloch. Písala poéziu, veršované rozprávky, aj prózu, črty, moderné rozprávky, novely i romány: Dievča z majera, Mýlka neplatí, Nezabudni Monika. Venovala sa aj televíznej tvorbe a spolupracovala s rozhlasom. Jej rozprávkovú hru Kamenný chlieb naštudoval a v roku 1979 nahral režisér Vladimír Rusko. Účinkujú: Juraj Slezáček, Anton Mrvečka, Július Pántik, Eva Večerová. Leopold Haverl, Nataša Gräffingerová, Ivan Letko, Peter Debnár, Stano Dančiak. 

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Magda Borodáčová, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame