Pavol Dobšinský: Matej veľký kráľ a Uľjana veľká kráľovna (1971)

Pavol Dobšinský: Matej veľký kráľ a Uľjana veľká kráľovna (1971)

V týchto dňoch si pripomíname 190. výročie narodenia Pavla Dobšinského. Venoval sa písaniu poézie, prekladom svetovej literatúry (Shakespeare, Byron, Rousseau, Mickiewicz), literárnej kritike, folkloristike. Predovšetkým sa však preslávil vydaniami slovenských rozprávok, ktorým sa aktívne venoval po celý život. Prostonárodné slovenské povesti vydal na sklonku svojho života. Najobsiahlejšia zbierka slovenských rozprávok vyšla v rokoch 1880 - 1883 v Martine v ôsmich zošitoch a tvorilo ju 90 rozprávok.

A jednu z týchto rozprávok Matej veľký kráľ a Uľjana veľká kráľovna upravila pre rozhlas Elena Antalová. Príbeh o tom, že nenávisť láskou, nevďak vďačnosťou a zlobu dobrotou sa vždy oplatí splácať. V réžii Ota Varečku v roku 1971 účinkovali: Ivan Mistrík, Božidara Turzonovová, Anton Mrvečka, Ľubo Roman, Gustáv Valach, Ján jamnický, Viera Bálithová, Gustáv Legéň, Július Paluš, Jozef Longauer.

Spisovateľ Dušan Mikolaj debutoval v roku 1979 novelou Také korene. Nasledovali: zbierka poviedok Kone, kniha o povstaleckom básnikovi Jánovi Brockovi Stanem sa básnikom, o maliarovi Milošovi Bazovskom Tlejúce slnko. Medová baba je súborom siedmich poviedok o nekaždodenných umelcoch tvoriacich a žijúcich v prírodne príťažlivých oblastiach Slovenska. Poviedku Medová baba (2003) v réžii Martina Bendíka číta Miroslav Trnavský.

Od úmrtia legendárneho herca Jozefa Kronera uplynulo 20 rokov. Na Rádiu Pyramída si túto významnú osobnosť našej kultúry pripomenieme čítaním z jeho knihy Posledný testament - Túžba hrať divadlo (2009). Film Obchod na korze, v ktorom stvárnil hlavnú úlohu, získal v roku 1966 Oscara. V 70. rokoch dostal Cenu sympatií Života za hybského zbojníka Pacha. In memoriam sa stal Osobnosťou Kysúc roka 1998. Na Moste slávy v Trenčianskych Tepliciach sa ocitol vedľa svetových filmových hviezd. Zomrel 12. marca 1998 v Bratislave. Dvadsať významných osobností Slovenska založilo krátko po jeho smrti Spoločnosť Jozefa Kronera. Jednou z jej najdôležitejších aktivít je každoročné udeľovanie Cien Jozefa Kronera.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: pixabay.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame