Dušan Mitana: Cesta za bratom

Dušan Mitana: Cesta za bratom

Prozaik Dušan Mitana knižne debutoval v roku 1970 zbierkou poviedok Psie dni, v ktorej sa prostredníctvom tematicky rôznorodých príbehov zamýšľa nad zmyslom ľudskej existencie a jej absurdným rozmerom. Na Rádiu Pyramída zalistujeme v jeho neskoršej zbierke z roku 1993 Slovenský poker. Obsahuje poviedky s typicky mitanovským racionálno-iracionálnym vnímaním skutočnosti, okorenených metafyzikou, paródiou na súčasné spoločenské pomery a erotikou. Pripomeňme si tvorbu nekorunovaného kráľa slovenskej poviedky - prózu Cesta za bratom (2010) číta Róbert Roth.

Spisovateľka a prekladateľka Marianna Grznárová, ktorá oslávi 1. decembra narodeniny, debutovala básnickou zbierkou Vstupujte bosí. Presadila sa najmä ako autorka literatúry pre deti a mládež, ale napísala aj knihu krátkych próz pre dospelých Balóny pani Barusovej. Poviedky sú zaľudnené svojráznymi postavami a postavičkami, ktoré sú zrastené s krajom „dolniackeho" regiónu. Humorné situácie miestami nadobúdajú až tragikomický rozmer. Poviedku Hadbabnyk (2009) číta Zuzana Kyzeková.

Spisovateľ Rudolf Jašík sa narodil 2. decembra 1919 v Turzovke. V zbierke baladicky ladených noviel Čierne a biele kruhy zobrazuje prostých Kysučanov, ktorí si aj napriek biede a zúfalstvu, zachovávajú vieru v život. Próza Čas medených tvárí je o dospievajúcej Verone, jej milom a o rozumnej citlivej a chápajúcej matke. Pre rozhlas ju v roku 1978 zdramatizovala Gita Pechová. V réžii Imricha Jenču účinkujú: Mária Prechovská, Viera Topinková, Jozef Kroner a Dušan Tarageľ.

Vojtech Kondrót debutoval básnickou zbierkou Prázdniny šestnásťročného. Vyznal sa v nej z trvalého citového vzťahu ku kraju svojho detstva a mladosti - podunajskej rovine. Poézia v jeho ďalších knihách je lyrickým záznamom pocitov človeka v meniacej sa dobe, keď ako jedinú hodnotu vidí zázemie lásky, rodiny, životom overené priateľstvo a poéziu. Nedožité 78. narodeniny básnika si pripomenieme literárnym pásmom Jozefa Čertíka Krajina Vojtecha Kondróta (2005).

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Jakub Kotian, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame